Read Povestiri despre cutezatori by Mihail Drumeş Free Online


Ebook Povestiri despre cutezatori by Mihail Drumeş read! Book Title: Povestiri despre cutezatori
The author of the book: Mihail Drumeş
City - Country: No data
Loaded: 2358 times
Reader ratings: 4.5
Edition: Ion Creangă
Date of issue: 1989
ISBN: 9732500557
ISBN 13: 9789732500552
Language: English
Format files: PDF
The size of the: 728 KB

Read full description of the books:Din sumar: Magellan - cea dintîi călătorie în jurul pămîntului, Căpitanul Robert Scott - tragica expediție la Polul Sud, Jean Bart - legendarul erou al mărilor, Alfred Nobel - un mesager al păcii, Cuceritorii văzduhului - Leonardo da Vinci, Francesco Lana, Frații Montgolfier, Contele Zeppelin, Otto Lilienthal, Frații Wright - cei dintîi aviatori, Aurel Vlaicu - primul zburător român.


Download Povestiri despre cutezatori PDF Povestiri despre cutezatori PDF
Download Povestiri despre cutezatori ERUB Povestiri despre cutezatori PDF
Download Povestiri despre cutezatori DOC Povestiri despre cutezatori PDF
Download Povestiri despre cutezatori TXT Povestiri despre cutezatori PDFRead information about the author

Ebook Povestiri despre cutezatori read Online! Mihail Drumeş (n. Mihail V. Dumitrescu, 26 noiembrie 1901, Ohrida, Macedonia - d. 7 februarie 1982, Bucureşti) a fost un romancier român, foarte popular in perioada interbelică.

Fiul lui Vasilie Dimitrie (devenit Dumitrescu) şi al Despinei (n. Gero). Familia sa, la origine aromână, se stabileşte în Oltenia.
Liceul l-a urmat la Caracal şi Craiova, bacalaureatul l-a obţinut în 1925. Urmează Facultatea de litere şi filozofie a Universităţii din Bucureşti, absolvită în 1928. O vreme funcţionează ca profesor de liceu, va trece mai apoi în învăţământul superior.
Debut la revista Flamura în 1922, debut editorial cu volumul de nuvele şi schiţe Capcana in 1927. Între anii 1922 şi 1924 Teatrul Naţional din Craiova îi înscrie în repertoriu piesa Rămăşagul, dar nu vede lumina rampei. Este cronicar dramatic la ziarul Rampa din Bucureşti pentru Teatrul Naţional din Craiova. În 1925 susţine bacalaureatul la Colegiul Carol I din Craiova, unde a urmat ultimele două clase după ce întrerupsese studiile din cauza stagiului militar şi a războiului. Între anii 1924 şi 1928 este student la Facultatea de Filosofie şi Litere a Universităţii din Bucureşti. În anul 1927 devine membru al Societăţii Scriitorilor Români, ulterior şi al Societăţii Autorilor Dramatici. Mai înainte publicase prima sa carte de proză, Capcana. Nuvele şi schiţe, primită bine de critica literară. În 1930 publică, în foileton, în ziarul Dimineaţa, primul său roman, Sfântul Părere, apărut în acelaşi an şi la Editura Cartea românească. În 1932 tipăreşte, la invitaţia lui Nicolae Iorga, în cadrul Editurii Datina românească din Vălenii de Munte, prima sa piesă, Ioana d'Arc, înscrisă mai târziu în repertoriul Naţionalului clujean. În anul 1936 apare, în Editura Vremea, romanul Invitaţia la vals, care înregistrează, de-a lungul timpului, 35 de ediţii, obţinând un record unic în materie de tiraj.
Autorul devine unul dintre cei mai citiţi scriitori din perioada interbelică. În anul 1938 apare romanul Scrisoarea de dragoste în colecţia Universul literar al ziarului Universul. Autorul reia tema nuvelei Capcana, pe care o amplifică, dându-i şi unele sensuri sociale, încât se poate spune că romanul dezbate tema carierismului. 1940, piesa Năluca este publicată în colecţia "Universul literar", împreună cu volumul Trei comedii: Şcoala nevestelor, Calul de curse, Liniştea soţului - difuzate anterior şi de Radio Bucureşti. În 1941, O crimă pasională, care fusese interzisă din repertoriul Naţionalului clujean în 1935, după a doua reprezentaţie, caz unic în perioada interbelică, vede lumina tiparului în aceeaşi colecţie a "Universului literar", cu o prezentare de Teodor Scarlat.În 1942, romanul Sfântul Părere, publicat În 1930, în foileton, în coloanele cotidianului "Dimineaţa" şi imediat î Ed. Cartea românească, reapare cu titlul schimbat în Cazul Magheru, în Ed. Bucur Ciobanul şi este recenzat pozitiv de "Viaţa românească:, "Gândirea", "Rampa". Apare volumul Teatrul, ediţie bibliofilă. În 1946, romanul Elevul Dima dintr-a şaptea, frescă a adolescenţei din literatura noastră, alături de Medelenii lui Ionel Teodoreanu, îl aduce pe autor din nou în atenţia cititorilor. În anul 1961 Editura militară îi publică romanul Se revarsă apele, cu subtitlul "Cronică împletită dintr-o seamă de povestiri despre oameni şi fapte întămplate în cei dintâi ani ai veacului nostru şi despre răscoalele ţăranilor din acea vreme".
În 1967 Mihail Drumeş devine membru al Uniunii Scriitorilor şi pensionar al acesteia. 1969, povestirea istorică Iancu Jianu apare, în foileton, în ziarul "Oltul" din Slatina. 1972, îi apare în Editura Ion Creangă volumul Edison, reluat un an mai târziu cu titlul Mari invenţii. Povestiri adevărate, ed. a II-a, 1977, semnată cu pseudonimul Barbu Apelevianu. În 1974 Editura Albatros îi publică


Reviews of the Povestiri despre cutezatori


HARRISON

One of the best books

HARLEY

One of the best books

EVIE

It was a surprisingly interesting book. Very highly recommended.

ISAAC

Why do they ask for a phone?

FRANCESCA

Strongly recommend
Add a comment
Download EBOOK Povestiri despre cutezatori by Mihail Drumeş Online free

PDF: povestiri-despre-cutezatori.pdf Povestiri despre cutezatori PDF
ERUB: povestiri-despre-cutezatori.epub Povestiri despre cutezatori ERUB
DOC: povestiri-despre-cutezatori.doc Povestiri despre cutezatori DOC
TXT: povestiri-despre-cutezatori.txt Povestiri despre cutezatori TXT